reklama

Zapiekanka Pabianicka będzie hitem. Powstała z okazji otwarcia zrewitalizowanego Starego Rynku [ZDJĘCIA]

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

Zapiekanka Pabianicka będzie hitem. Powstała z okazji otwarcia zrewitalizowanego Starego Rynku [ZDJĘCIA] - Zdjęcie główne
Zobacz
galerię
5
zdjęć

reklama
Udostępnij na:
Facebook
Wiadomości PabianiceZrewitalizowany Stary Rynek w Pabianicach to prawdziwy turystyczny hit tej jesieni. Wśród wielu atrakcji, które przygotowano na jego otwarcie, była również niezwykła potrawa.
reklama

Ta potrawa będzie hitem! Stworzył ją Jakub Kuroń

Zapiekankę Pabianicką, bo takie miano zyskał nowy przysmak, przygotował podczas uroczystego otwarcia Starego Rynku znakomity kucharz, Jakub Kuroń. Ci, którym udało się spróbować dania podczas imprezy, mocno je chwalili. Zapiekanka zniknęła w tempie błyskawicznym.

Okazuje się jednak, że teraz Zapiekanki Pabianickiej będzie mógł spróbować każdy. Jakub Kuroń przesłał bowiem swój autorski przepis, z którego od teraz można skorzystać we własnym domu.

Ta potrawa będzie hitem! Mamy przepis

Zapiekanka ziemniaczana Pabianicka

Składniki dla 6 osób:

  • 500 g ziemniaków, obranych
  • 100 g wędzonego boczku
  • 400 g mięso mielone wieprzowe 
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego 
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 200 g mrożonego groszku 
  • 1 czerwona papryka 
  • pół cukinii 
  • 150 g startego żółtego sera
    Przyprawy:
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka curry w proszku 
  • Chili w proszku do smaku
  • 4 łyżki oliwy
  • sól do smaku.
CZYTAJ TAKŻE: Sezon na grzyby wcale się nie skończył! Gdzie ich szukać w Łódzkiem? [ZDJĘCIA]

reklama

Ta potrawa będzie hitem! Możecie zrobić ją w domu

Przygotowanie:
1. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie, aż będą miękkie, ale nie rozpadające się. Odcedź i pokrój w plastry o grubości ok. 1 cm.
2. Boczek pokrój w kostkę, cebulę drobno posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i podsmaż boczek. Następnie zeszklij cebulę, dodaj czosnek, a po chwili mięso mielone. Smaż, aż mięso się zarumieni.
3. Do mięsa dodaj koncentrat pomidorowy oraz przyprawy: sól, tymianek, gałkę muszkatołową, curry i odrobinę chili. Całość dokładnie wymieszaj i smaż jeszcze 2-3 minuty.


4. Paprykę pokrój w paski, cukinię w plasterki. Na drugiej patelni rozgrzej resztę oliwy i podsmaż warzywa przez kilka minut, aż lekko zmiękną.
5. Wmieszaj do mięsa groszek, podsmażoną paprykę oraz cukinię/dynię. Dopraw jeszcze w razie potrzeby.
6. Przygotuj naczynie do zapiekania i wyłóż połowę plastrów ziemniaków na dno. Na ziemniakach rozłóż równomiernie farsz mięsno-warzywny, a na wierzch ułóż pozostałe ziemniaki.
7. Całość posyp startym serem i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25-30 minut, aż ser się rozpuści i lekko zarumieni. 

reklama

reklama
WRÓĆ DO ARTYKUŁU
reklama
Artykuł pochodzi z portalu tulodz.pl. Kliknij tutaj, aby tam przejść.
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama