Ważne informacje od GIS i znanej firmy
- Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany przez firmę Nestlé Polska S.A. o dobrowolnym wycofaniu z obrotu i od konsumentów określonych partii trzech sosów marki WINIARY – podaje Główny Inspektorat Sanitarny.
Jak dodano powodem wycofania produktów jest wykrycie obecności glutenu w surowcu wykorzystanym do produkcji tych sosów.
- Jesteśmy przekonani, że jest to odosobniony przypadek. Dokładamy wszelkich starań, aby ciągle podnosić nasze standardy produkcji. Podjęliśmy wszystkie niezbędne działania, aby rozwiązać tę kwestię – zapewnia Dział Jakości Nestlé Polska S.A.
Firma zaznacza, że ściśle współpracuje z władzami sanitarnymi.
- Żadne inne produkty naszej firmy nie są objęte tym wycofaniem. Osoby, które zakupiły ww. produkty, proszone są o kontakt z Serwisem Konsumenta w celu wymiany produktu: 800 16 16 66 lub email: [email protected]. Jednocześnie przepraszamy naszych klientów i konsumentów za zaistniałą sytuację – dodaje Dział Jakości Nestlé.
- Jakość i bezpieczeństwo naszych produktów pozostają naszym najwyższym priorytetem – kontynuuje firma.
Czym grozi spożycie tych sosów?
Szczegóły dotyczące produktów:
WINIARY Sos Boloński 500g:
- Nr partii 240423B/1, data minimalnej trwałości 04.2026
- Nr partii 240423C/1, data minimalnej trwałości 04.2026
WINIARY Sos pomidorowy do Spaghetti 500g:
- Nr partii 240422A/1, data minimalnej trwałości 04.2026
- Nr partii 240422B/1, data minimalnej trwałości 04.2026
czytaj także: Szczeniak wilka próbuje wyć. Niczego lepszego dzisiaj nie zobaczysz! [WIDEO]
WINIARY Sos amerykański BBQ z syropem z palonego cukru 348g:
- Nr partii 240420A/1, data minimalnej trwałości 04.2025
- Nr partii 240421A/1, data minimalnej trwałości 04.2025
- Spożycie produktu przez osoby z nietolerancją glutenu lub alergią na pszenicę może wywołać u nich wystąpienie reakcji alergicznej – podkreśla GIS.
GIS również zauważa, że Nestlé Polska S.A. niezwłocznie podjęło działania, by wycofać wyżej wymienione partie produktów z obrotu.
- Państwowa Inspekcja Sanitarna ściśle współpracuje z producentem w celu ustalenia źródła i zakresu niezgodności. Konsumenci z nietolerancją glutenu lub alergią na pszenicę nie powinni spożywać partii sosów określonych w tym komunikacie – mówią przedstawiciele sanepidu.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.