reklama

Sery z Łódzkiego w karcie restauracji z gwiazdką Michelin. To nie była łatwa droga

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

Sery z Łódzkiego w karcie restauracji z gwiazdką Michelin. To nie była łatwa droga - Zdjęcie główne
Zobacz
galerię
21
zdjęć

reklama
Udostępnij na:
Facebook
Wiadomości PabianiceRzemieślnicze sery z niewielkiego gospodarstwa w Grodzisku pod Rzgowem trafiły do menu gdańskiej restauracji Arco by Paco Perez, wyróżnionej gwiazdką przewodnika Michelin. Wśród dań polecanych przez lokal znalazły się m.in. „krem z sera Groseran z płynnymi ravioli z topinamburu, szynką iberyjską oraz kiełkami ogórecznika” oraz „risotto z Groseranem, konfitowanymi lejkowscami dętymi oraz hiszpańskimi krewetkami”.
reklama

Trudne początki sukcesu

Groseran to produkt wytwarzany przez Monikę i Waldemara Lasoniów. Ich gospodarstwo działa od trzynastu lat i specjalizuje się w serach z mleka koziego i owczego. Początki tej działalności były przypadkowe. – „To był splot niepowodzeń, można by napisać książkę” – mówi Monika Lasoń.

Kozy kupili impulsywnie, szukając pomysłu na własny biznes po wcześniejszych nieudanych próbach. Zaczęli od 30 kóz. Wszystko wydawało się dobrze, co przerwało embargo na polskie mleko wprowadzone przez Rosję w 2014 roku.

My się właśnie wdrożyliśmy, ostatnie pieniądze zainwestowaliśmy w sprzęt i wtedy zadzwonili z mleczarni, żebyśmy nie przywozili mleka, bo nie ma zbytu

- wspomina.

reklama

Zostali wtedy z 250 litrami mleka w chłodni.

Inspiracją do dalszego działania było wcześniejsze doświadczenie Moniki w Holandii, gdzie pracowała przy produkcji sera goudy. Nie udało jej się przenieść przepisów i technik dużej hodowli na własne warunki, ale ostatecznie, udało się  zrobić paneer, który trafił do sklepu z serami w Łodzi.

Obecnie państwo Lasoniowie oferują szeroki wybór produktów – od serów dojrzewających i pleśniowych po sery wędzone czy twarogi. Groseran to ich najczęściej nagradzany ser.

Wśród innych wyrobów gospodarstwa są m.in. „Alpejczyk” – dojrzewający ser z koziego mleka, sery z dodatkiem trufli, sery kanapkowe czy wędzone w dymie olchowym. Produkty można kupić na miejscu oraz na łódzkich rynkach „Prosto od rolnika”. Rynki działają w każdą sobotę rano przy Manufakturze oraz Porcie Łódź. Poza serami dostępne są tam m.in. warzywa, owoce, pieczywo, miody, przetwory i soki.

reklama

reklama
WRÓĆ DO ARTYKUŁU
reklama
Artykuł pochodzi z portalu tulodz.pl. Kliknij tutaj, aby tam przejść.
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama
logo