reklama

Pabianicka restauracja na wysokim miejscu w prestiżowym światowym rankingu. Jej popisowym daniem jest pizza [ZDJĘCIA]

Opublikowano:
Autor:

Pabianicka restauracja na wysokim miejscu w prestiżowym światowym rankingu. Jej popisowym daniem jest pizza [ZDJĘCIA] - Zdjęcie główne
Zobacz
galerię
2
zdjęć

reklama
Udostępnij na:
Facebook
Wiadomości PabianicePabianicka pizzeria "Zielona Górka" została uznana za najlepszą w Polsce. Znalazła się też w pierwszej 20-tce rankingu 50 Top Pizza Europe 2024.
reklama

Oryginalna neapolitańska pizza

"Zieloną Górkę" w 2015 roku założyli architekci Lilianna i Jędrzej Lewandowscy

- Naszą pracą utrzymujemy przy życiu tradycję serwowania pizzy w jej oryginalnej neapolitańskiej formie

- mówią.

W pabianickiej restauracji pizza powstaje według standardów wyznaczonych w 1984 roku przez neapolitańskie stowarzyszenie Associazione Verace Pizza Napoletana. Dzięki temu ma niepowtarzalny smak i aromat. Jest wypiekana w oryginalnym piecu Acunto sprowadzonym z Neapolu, który jest opalany drewnem zgodnie z tradycją neapolitańskich pozzaioli. Można spróbować m.in. Margherity Di Bufala D.O.P, Marinary, Cosacci czy Mastunicoli.

Klienci uwielbiają to miejsce

Pizzeria "Zielona Górka" jest uważana za lokalną atrakcję turystyczną. Na jej stronie internetowej można przeczytać wiele pochlebnych opinii na temat miejsca.

reklama

- Restauracja "Zielona Górka" to miejsce, które wyróżnia się nie tylko wyśmienitym jedzeniem, ale także przytulną atmosferą i profesjonalną obsługą
- Ciekawe miesjce z pysznym jedzeniem i sympatyczną obsługą
- Długo trzeba było czekać na pizzę, ale było warto
- Pyszna pizza!
- Przepyszna pizza, przepyszne składniki, cena adekwatna do tego, co dostajemy.

Knajpka była wielokrotnie wyróżniana

Pabianicka knajpka była wielokrotnie wyróżniana. W rankingu Top Pizza Europe znalazła się także w 2023 i 2022 roku. Zdobyła 44. miejsce w Parmie podczas 30. Mistrzostw Świata Campionato Mondiale Della Pizza w kategorii Pizza STG. Znalazła się w neapolitańskim rankingu 30. Najlepszych Pizzerii AVPN na Świecie, uzyskując 18. miejsce w kategorii "Web Awards". Wśród wyróżnionych znajdują się: Pepe in Grani,  50 Kalo, Gino Sorbillo, Da Attilio, Di Matteo. Pizzaiolo Verace Jędrzej Lewandowski upiekł VI Najlepszą Pizzę Neapolitańską na Świecie, reprezentując Polskę w kategorii "Under 35" i znalazł się w pierwszej dziesiątce medalistów Międzynarodowych Igrzysk Olimpijskich. Restauracja zajęła pierwsze miejsce w głosowaniu publiczności w kategorii konkursowej "Danie" podczas XVIII Edycji Festiwalu Dobrego Smaku.

reklama

reklama
WRÓĆ DO ARTYKUŁU
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama