reklama

Czy nasi przodkowie popijali wino z glinianych kubków? Łódzcy naukowcy są na dobrym tropie

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor: | Zdjęcie: Jacek Szabela

Czy nasi przodkowie popijali wino z glinianych kubków? Łódzcy naukowcy są na dobrym tropie - Zdjęcie główne

Dr inż. Angelina Rosiak prowadzi ciekawe badania. | foto Jacek Szabela

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

RegionCzy nasi przodkowie przechowywali piwo, miód pitny i wino w naczyniach, które znajdują archeologowie? Dr inż. Angelina Rosiak z Instytutu Chemii Ogólnej i Ekologicznej Politechniki Łódzkiej pracuje nad projektem, który to potwierdzi.
reklama

Alkohol był w próbkach

W badaniach ma pomóc arabitol, alkohol powstający podczas bakteryjnej fermentacji cukrów prostych.

- Związek ten był identyfikowany w próbkach archeologicznych, których badania dotychczas przeprowadzono, jednak jak do tej pory nie powiązano jego obecności z konkretnym źródłem 

- mówi dr inż. Angelina Rosiak, która otrzymała grant w programie "FU2N - Fundusz Udoskonalania Umiejętności Młodych Naukowców", prowadzonym na PŁ.

reklama

Pozostałości w glinianych naczyniach

Naczynia gliniane są badane głównie ze względu na ich porowatą strukturę.

- Naczynia te, mając w przeszłości kontakt z napojami alkoholowymi, będą zawierały ich pozostałości

 - mówi badaczka i podkreśla:

 - Niestety identyfikacja napojów alkoholowych jest trudna ze względu na ich specyficzną naturę chemiczną. Składają się one przede wszystkim z wody oraz związków rozpuszczalnych w wodzie, takich jak alkohole i cukry. Cząsteczki tych związków (np. kwas winowy) są niewielkie i szybko się rozkładają. Wyzwaniem jest więc zidentyfikowanie tych składników wina, miodu pitnego czy piwa, które mogły przetrwać do współczesności i byłyby charakterystyczne dla tego rodzaju sfermentowanych napojów.

reklama

Zbadano ponad 300 próbek

Projekt wpisuje się w badania ceramiki pradziejowej prowadzone od kilkunastu lat, we współpracy z archeologami z całego kraju, w Instytucie Chemii Ogólnej i Ekologicznej. Analizom chemicznym poddano ponad 300 próbek pobranych z historycznych naczyń glinianych.

reklama
reklama
Artykuł pochodzi z portalu tulodz.pl. Kliknij tutaj, aby tam przejść.
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama